tisdag 31 augusti 2021

Hur upplevda hot leder till stress

 När vi utsätts för ett hot så reagerar hela kroppen instinktivt för att kunna möta hotet. Oavsett om vi ska "fly" eller "fäkta" så behöver kroppen mobilisera sina resurser vilket bland annat innebär att musklerna blir på helspänn, sinnena skärps och matsmältningen går ner på ett minimum. 

Superviktigt förstås när det finns ett tydligt yttre hot som vi måste möta! Inte lika lyckat för oss när det finns en mängd upplevda hot av olika slag runt omkring oss och vi hamnar i ett ständigt beredskapsläge. Särskilt när det är sådant vi varken kan springa ifrån eller slåss emot. Det är det här vi menar när vi pratar om kort- och långvarig stress.

Det luriga är att hoten som stressar kan komma både utifrån och inifrån oss själva i våra tankar. Men kroppen förstår inte skillnaden, ett hot är ett hot oavsett om det handlar om ett lejon på savannen eller krav på oss som vi upplever som omöjliga att klara. 

Våra egna tankar är faktiskt ofta grunden till stressen vi upplever. Hur vi reagerar och tänker kring en situation påverkar i allra högsta grad hur stressade vi blir. Vår förmåga att släppa det som är jobbigt avgör också hur vi sedan kan återhämta oss mellan olika hot och stressfyllda situationer. 

Vi kan ofta tycka det är förståeligt att vi blir stressade om det finns något yttre vi kan visa på - ett fullspäckat schema, hög arbetsbelastning, skilsmässa eller krig. Det är inte lika lätt att se att vi faktiskt kan bli stressade även om det yttre verkar lugnt, om det i vårt inre pågår ett kaos med tankar som leder till stress. Kroppen reagerar nämligen ändå precis likadant. Många av oss går med ett ständigt stresspåslag just för att vi är så mycket i våra huvuden, i våra tankar.

En viktig nyckel för att bromsa kroppens stressreaktioner är insikten om att tankar kan hoppa från dåtid till framtid men att kroppen alltid befinner sig i nuet. Så oavsett om vi oroar oss för ett katastrofscenario i framtiden eller ältar en jobbig händelse i det förflutna så reagerar kroppen ändå som att det händer just nu och alla processer för att fly eller fäkta drar igång. Förstå hur lätt det är att ständigt gå runt med ett stresspåslag då! 

Framöver kommer jag att skriva om olika sätt att hitta återhämtning genom att stilla tankarna och vara mer i nuet. På så sätt kan stressen och dess effekter regleras och vi hjälper kroppen att hitta lugnet vi så väl behöver. 


måndag 23 augusti 2021

Varför blir vi utmattade?

Utmattning är en av vår tids absolut vanligaste folksjukdomar. Vi saknar verkligen inte information om vad som händer vid för mycket stress och hur viktigt det är med återhämtning. Ändå blir fler och fler utmattade. Hur kommer det sig egentligen att så många trillar dit? Och hur kommer det sig att det tar så lång tid efter att vi insjuknat innan vi känner oss friska och som vanligt igen? Om vi nu någonsin gör det. För vi kan förstås inte gå tillbaka till den vi var innan vi blev sjuka, just för att en del i problematiken är att vi då hade beteende- och tankemönster som ledde oss in i utmattningen. Att bara vila sig ur en utmattning räcker inte. Det vi måste göra är att hitta nya vägar och förhållningssätt som fungerar bättre för oss.

Inom återhämtningsterapin pratar vi om orsaken bakom orsaken. För visst är det så att orsaken ligger djupare än att att det är en hög arbetsbelastning på jobbet, att livspusslet innehåller för många bitar eller att vi blir stressade i en högteknologisk värld som kräver ständig uppkoppling. Allt det här kan förstås vara utlösande orsaker till utmattningen men det finns alltid orsaker bakom orsaken som vi till en början inte ser, kanske inte ens vill se eftersom det är så förknippat med vår identitet. En sak är i alla fall säker och det är att utmattning inte på något sätt har med lathet att göra. 

I vardagen styrs vi till stor del av vår autopilot som är våra invanda sätt att göra saker, tänka tankar och hantera livet. Vi bara gör utan att reflektera över hur och varför och ifall det egentligen är det lämpligaste sättet i den givna situationen. Om vi inte hade autopiloten skulle alldeles för mycket energi gå åt till att tolka varenda liten situation och det är såklart inte hållbart. Problem kan dock uppstå om vår autopilot inte gör de bästa valen för oss. Och så är det väldigt ofta! Under livet lägger vi oss till med olika vanor och vi lär oss att se på oss själva och världen utifrån vissa antaganden som sedan styr våra tankar och beteenden. Antaganden som många gånger kommer ur dålig självkänsla och upplevda förväntningar utifrån.

Men det går att lära om! Vi kan skapa nya vanor och tankar som får gå på autopilot, välja andra sanningar som blir våra grundantaganden och därigenom få ett mer hållbart sätt att leva. Det krävs dock att vi vågar gå ett steg djupare och titta på orsaken bakom orsaken, att vi vågar ifrågasätta den vi tycker att vi är och som utgjort vår identitet. Då kan vi gå framåt och faktiskt skapa det liv vi vill leva - och också orka leva det...


söndag 15 augusti 2021

Nystart

Det har gått snart två år sen jag startade den här bloggen. Då med intentionen att skriva bara för mig själv, som ett sätt att hjälpa mig framåt i min återhämtning efter utmattning och trauma. Det blev inte många inlägg..! Jag har ju svårt att skriva "dagbok" egentligen; vill ha en målgrupp och ett tydligare syfte. 

Jobbat med min återhämtning har jag gjort ändå på många sätt och det har hänt mycket under de här åren. Viktigast är utbildningen till diplomerad återhämtningsterapeut hos Soulful living som jag snart slutfört till två tredjedelar. Det började som ett program för min egen återhämtning och övergick till att jag nu själv utbildar mig för att kunna hjälpa andra framöver. Jag är så taggad på det! Tror det kommer bli den perfekta pusselbiten att lägga till min befintliga utbildning: beteendevetare och pedagog.

Så nu gör jag en nystart här. Från att tidigare bara skriva för mig själv (ingen annan vet just nu ens att den här bloggen existerar!) till att använda den som en plats för att att sprida kunskap om stresshantering, återhämtning och personlig utveckling.

Kul att du hittat hit! Hoppas du ska trivas :) 

När världen är i gungning

Skolskjutningen i Örebro förra veckan tog mig hårt. Det kom så nära fastän jag egentligen inte var direkt berörd alls. Men Örebro är min hem...